Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Milí priatelia šípkarského športu a nášho klubu. Dovoľte takéto verejné zamyslenie o mojich cieľoch nitrianskeho šípkarenia. Kto som ja?

Drvivá väčšina hráčov ma pozná osobne, ale keďže sa základňa veľmi rýchlo rozširuje, niektorí aj nie. Volám sa Jaroslav Oprala, som predsedom nášho klubu Dart club Nitra a vo vedení som už takmer desať rokov. Už od môjho nástupu som sníval o väčších šípkach ako bolo v roku 2011-2012 v našom regióne známe. Otázkou číslo jedna bola vtedy kvantita hráčov a rozmach šípkarenia v regióne. Podaril sa nám spolu s ďalšími priateľmi kus cesty. Dnes sídlime v obchodnom centre, súťažíme na dvanástich terčoch a zapisujeme a organizujeme súťaže cez tablety a internet. Tí, ktorí ste poznali šípky pred desiatimi rokmi, by ste na tento aktuálny stav povedali, že je to nereálne a neskutočné. Moja vízia však bola presne takáto a do tohto bodu som ťahal celú šípkarskú loď. Počas tejto cesty mi pomáhalo veľmi málo ľudí, ale boli odhodlaní, každý svojim spôsobom ma vyučil a posunul tam, kde som dnes. Dnes je situácia iná, organizačná štruktúra klubu má podstatne širšie zázemie a počet oduševnených priateľov šípkarov, ale aj nešípkarov je viac a preto môžme tvoriť ďalej a posúvať sa ešte ďalej.

DNES je aktuálnou otázkou číslo jedna kvalita hráčov a súťaží pod našou hlavičkou. Spolu s mojim tímom sme vymysleli model dvoch líg. Nie však dvoch líg, ktoré spolu nekomunikujú, alebo čakajú na koniec sezóny, aby si vymenili svojich prvých a posledných, ale aby ostali obe ligy v neustálom kontakte. A tak sme prišli na myšlienku inšpirovanú profesionálnou PDC a to nasadzovať prvoligistov do záverečného pavúka k druholigistom. Prečo? Pretože sme chceli splniť tieto podmienky:

  • Najlepší hráči sa zlepšia len vtedy ak budú hrať s tými najlepšími.
  • Najlepší hráči musia prekonávať svoje hranice, hrať veľa legov a tak posúvať svoju hru tam, kam ju neboli schopní posunúť pri klasických formátoch súťaží. Že majú trénovať doma a nie na turnaji? Samozrejme. Ale sme amatéri, nemáme mentálnych trénerov a ani len poriadne nevieme ako trénovať správne. Ak sa však vyskytnete v nejakej extrémnej situácii, niečo s vami spraví. A myslím si, že tri zápasy best of 12 legs je presne týmto momentom, ktorý vás niekam naštartuje. Buď príjdete na to, že na to nemáte, je to fyzicky veľmi náročné, tak sa buď vzdáte, alebo začnete chodiť do fitka, behať, proste sa začnete správať ako športovec! Že vám klesá priemer po šiestich legov za sebou a myslíte si, že ste "odišiel"? Samozrejme, veď prečo by vám mal stúpať, keď netrénujete koncetrovane alebo vôbec! Tak buď to vzdáte, alebo sa nabudíte, namotivujete a začnete makať, proste sa prebudíte z toho šípkarsko-krčmového sna a vyrastiete. O toto nám išlo a toto sme presne chceli.
  • Dobrí hráči sú ale aj v druhej lige, jednak noví - dobrí, ale aj tí z iných klubov, ktorí sú veľmi šikovní a chcú si zahrať s našimi najlepšími. Prospeje to aj prvoligistom aj týmto hráčom.
  • Rozdeliť ligy na dve samostatné ligy znamená stratiť sociálny kontakt medzi hráčmi po ľudskej stránke a to nie je dobré pre atmosféru na lige. Môžme rozdeliť súťaže na dva dni, ale ak v jednom aute chodia štyria hráči, jeden prvoligista a traja druholigisti, príde ten jeden hráč aj sám na prvú ligu v iný deň?
  • Dať priestor na postup zo skupiny aj hráčom s nižšími priemermi, keďže v drvivej väčšine postupujú zo skupiny tí istí (prvoligisti)
  • Motivovať hráčov na postup do vyššej súťaže.
  • Dodržať rozumný čas ukončenia turnaja, keďže hráči idú na druhý deň do práce: Preto rozhodnutie o "iba" postupujúcej L8 z druhej ligy, t.j. pri ôsmich skupinách len prvý zo skupiny. Veď tým druhým by bol aj tak z dlhodobého hľadiska najmä ten prvoligista, v podstate o žiadne miesto druholigista neprišiel.

Toto boli ciele, ktoré sme chceli dodržať. V čom sme sa, resp. som sa, pomýlil? Keďže sme prešli na platformu cez Nakka.com, evidujeme kompletné štatistiky našich prvoligistov. Po prvom hracom dni musíme konštatovať veľmi nízke priemery na úrovni 55 bodov na tri šípky. Tým samozrejme neviním prvoligistov, ale seba, pretože som nesprávne vyhodnotil kvalitu zápasov, s čím súvisí čas ukončenia zápasov prvej ligy, ktorý sa posunul o 20 minút. Toto však nie je až taký problém, pretože naozaj išlo o špeciálny sled zápasov s vyrovnaným skóre 6:6, 7:5, atď. Štandardne je naplánovaný koniec prvej ligy na 21:00h. Meškanie 20 minút nie je iste tragické, ale nastaviť správny formát druhej ligy, aby končil približne súčasne si vyžaduje skúsenosť s novým modelom. Najskôr sme si mysleli, že prvoligisti budú dlho čakať na druholigistov, ale keďže prišlo 30 hráčov do druhej ligy, museli byť niektoré skupiny trojčlenné a tie samozrejme skončili niekde okolo ôsmej. Chybou bolo dať postupujúcich len prvých zo skupín. V budúcich kolách toto samozrejme na základe skúsenosti rušíme a otvárame ďalšie postupové miesto pre druholigistov, ktorí budú končiť svojim L16. Z neho sa potom osem hráčov pripojí k nasadeným prvoligistom do záverečného playoff. Týmto sa ospravedlňujem druholigistom za hodinové meškanie. V ďalšom piatom kole bude na oplátku Lucky loser zadotovaný dvojnásobkom štartovného z nášho klubu. Ak vás bude v Lucky loserovi napríklad 14, vyzbierate 14€, my vám doplatíme ďalších 14€ a pre víťaza tak bude pripravená odmena 28€. Verím, že aspoň takto vám vyčaríme úsmev na tvári a už teraz sa tešíte na svoje vysnené postupové miesta, aby ste si mohli zahrať s našimi prvoligistami. Osobne verím, že nám prepáčite túto organizačnú chybu a zostanete nám verní tak ako doteraz. My sľubujeme, že postupne zdokonalíme pre vás viac viac hracie podmienky, aby vás šípkarenie v Nitre bavilo a šípkarský pondelok sa stal základom vášho pracovného týždňa.

Pripomínam pravidlo ohľadom disciplíny nástupu na zápas, ktorá sa nám poslednú dobu začína narúšať. Myslite prosím na to, že máte povinnosť byť v blízkosti zápasu, ktorý máte hrať. Máte 3 minúty na to, aby ste nastúpili na zápas, ktorý sa pred vami dohral. Ak nenastúpite, súper nahlási vaše meno organizátorovi, ktorý vás vyzve a máte posledné 3 minúty, aby ste sa dostavili na zápas. Následne sa váš zápas skontumuje a bude vám udelená žltá karta. Pokuta za žltú kartu je 5€. Po dvoch žltých kartách získavate červenú kartu, ktorá znamená stopku na tri nasledujúce turnaje. Zrušili sme markerov v základných skupinách presne preto, aby ste mohli komunikovať medzi sebou a mali na to priestor. Nerobte to prosím vtedy, keď máte hrať. Robte to vtedy, keď ste mali písať, takto sme to vymysleli pre vás. Preto ďakujeme, že ste prišli športovať a dodržiavať zásady fairplay.

Ešte predtým, ako vyjde oficiálny článok k ligovému kolu, dovoľte moje dva postrehy a ako ich môj dobrý priateľ nazval highlighty večera: Neskutočný klobúk dolu pred profesionalitou nášho momentálne najlepšieho hráča Juraja The King Vindiša, ktorý všetko ustál ako skúsený hráč a my ho veľmi potrebujeme, aby nám takýmto spôsobom odovzdal to, čo sa naučil na turnajoch v PDC a vo svete. Juri, ospravedlňujeme sa za komplikácie z neprofesionality a srdečne ĎAKUJEM za to, že si nastúpil naspäť do nášho kolotoča a máš snahu UČIŤ NÁS!!! Druhým je prístup Martina Hoppana, prvoligistu, ktorý odohral dva neskutočne náročné zápasy a oba so stavom 6:6, medzi ktorými si spravil 5 minútovú prestávku a hral ďalej. Klobúk dolu, takto sa to robí a vidieť, kto chce súťažiť a zlepšiť sa a ako sa pristupuje k zápasom, ak sú dlhé.

Tento článok slúži na to, aby som vám vysvetlil, ako sme mysleli rozdelenie líg a cieľ napredovania a takisto preto, aby ste nám dali šancu a pochopenie pri prvotných chybách, ktoré postupne budeme eliminovať. Ak máte nejaké pripomienky, návrhy, nápady, kritiky a chcete nimi prispieť ku zlepšeniu chodu vašej obľúbenej súťaže, kontaktujte ma mailom, whatsapom, telefonicky. Zozbierame pripomienky a zdokonalíme systém, aby vám bol čo najbližší.

Jaroslav Oprala, predseda Dart club Nitra

Zlatý partner

Strieborný partner

Mediálny partner